El primer coneixement que tenim del Drac de Terrassa, sempre segons l’Arxiu Municipal de la ciutat, és l’existència d’un drac de fusta que va sortir ininterrompudament des de l’any 1845 fins al 1906 en les processons de Corpus, en la Festa Major i en el Carnestoltes. També està datada la seva participació l’any 1876 per les Festes per la Pau i quan Terrassa va ser nomenada ciutat el 1877.

També sabem que per Festa Major de 1899 l’Ajuntament es va gastar 20 pessetes per comprar pirotècnia per al drac.

En aquells temps, aquest drac d’aspecte ferotge i primitiu anava acompanyat de cinc diables que anaven rotant per transportar-lo.

De cop i volta i sense saber el perquè, el drac surt per darrera vegada en la Festa Major de 1906, i no hem pogut saber que se’n va fer.

L’Ajuntament de 1946 decideix construir un nou drac per a les processons de Corpus, d’aspecte sensiblement diferent del seu antecessor. Estava construït de fusta i ferro i anava recobert de cartró-pedra. El portava un sol home, i es passejava com l’anterior acompanyat d’una comparsa de cinc diables que s’alternaven per transportar-lo. Sembla que segons les persones que recordaven el drac primitiu, aquest nou drac no causava l’impacte tosc i abandonat del seu precursor. Es movia sempre segons l’ortodòxia de les processons del Corpus i la Cercavila de la Festa Major, sense escomeses ni actuacions fora de programa. Això va provocar que no tingués una gran activitat segons els paràmetres actuals de la nostra època. Va haver de ser restaurat l’any 1956 després de caure i trencar-se el coll al carrer del Racó. Va deixar de sortir al carrer amb la desaparició de la processó de Corpus, l’any 1966, en què es va celebrar l'última edició. Se li va perdre la pista definitivament l’any 1970.

Tenint en compte tots aquests precedents i tradicions que ja havien existit en la nostra ciutat, l’any 1981 es forma oficialment la colla del Drac de Terrassa, arran de la presentació de la reproducció de l’antic drac de la ciutat fet de cartó-pedra. Abans, dos estudiosos de la cultura popular; Jan Grau i Marc Galí, cercaren documentació històrica principalment fotogràfica per tal de reconstruir un nou drac a imatge de l’antic Drac de Terrassa. La imatgeria fou encarregada a Jordi Grau.

S’estrena aquest mateix any per la Festa Major, amb la primera baixada del Drac de Terrassa des de la seva cova de Sant Llorenç del Munt. En aquella primera edició, el Drac de Terrassa va ser Apadrinat per dos congèneres de la seva espècie: El Drac de Vilanova i la Geltrú i el Drac de Sant Pere de Ribes, on les tres bèsties conjuntament amb els Diables de Terrassa i els Diables de Vilanova i la Geltrú van protagonitzar el primer Raval Infernal, on des d’aquell any fins als nostres dies, és l’únic grup de foc que no ha deixat mai de sortir al Raval Infernal.

La institucionalització dins el programa de festa major de La baixada del Drac de la cova de Sant Llorenç fa que el drac sigui el protagonista de l’obertura dels actes de les festes. El divendres de Festa Major el Drac baixa de Sant Llorenç per la carretera de Matadepera, per entrar seguidament a l’antic poble de Sant Pere on són obsequiats pel veïnat amb uns bons porrons de vi. Continuen Creu Gran avall fins a arribar a la plaça de la Font Trobada, on espera fer la seva entrada al Raval, a les 8 del vespre per donar inici a la Festa Major.

Les actuacions que li són pròpies a la Festa major de Terrassa:

  • La Baixada del Drac de Terrassa (de Matadepera a Terrassa).
  • Raval infernal.
  • Cercavila.
  • Correfoc.
  • Sortida d’ofici.

Les característiques d’aquest Drac de cartó pedra eren les següents:

Pes: 85 kg.
Llargada: 400 cms.
Amplada: 220 cms.
Alçada: 150 cms.
Punts de foc: 20

Des del 1991 es disposa d'una rèplica del mateix Drac, construït en fibra de vidre per Antoni Mujal, de Cardona, amb un pes de 65 quilos.

El Drac de Terrassa ha participat arreu de Catalunya, Espanya i França: Festes de la Mercè (Barcelona), Múrcia (capital) i Yecla, cloenda dels Jocs Olímpics i inauguració dels Jocs Paralímpics (Barcelona 1992), mostra de teatre al carrer a la ciutat de Pamiers (França), Dragonada-91, Xè aniversari (Terrassa), la Bisbal d'Empordà, Arbúcies, Reus, el Vendrell, Banyoles; Reus, el Vendrell, Banyoles i Tortosa entre altres, participació en el 10è. Aniversari de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Tradicional de Catalunya. També ha actuat en obres de teatre i tallers pirotècnics.

En definitiva, el Drac de Terrassa s’ha convertit en una figura protocol·lària en la nostra ciutat, ja que és qui obre els actes de Festa Major amb la seva baixada a la ciutat i entrada a plaça i fa els balls de plaça amb música i balls propis tal com marcant els protocols de Festa Major aprovats en ple municipal.

Detalls de material utilitzat a la construcció del Drac de Terrassa a 1981, clica les imatges per veure-les ampliades.

 

Al març de l'any 2016 el Drac de Terrassa és traslladat al Taller Drac Petit d'en Jordi Grau, per la seva reparació, després d'unes setmanes i uns retocs surt com nou preparat per la presentació del seu 35è Aniversari.

 

Comparteix

Usuari

Per a membres del grup

Twitter