L’any 1981 es forma oficialment la colla del Drac de Terrassa, arran de la presentació de la reproducció de l’antic drac de la ciutat fet de cartó-pedra. Abans, dos estudiosos de la cultura popular; Jan Grau i Marc Galí, cercaren documentació històrica principalment fotogràfica per tal de reconstruir un nou drac a imatge de l’antic Drac de Terrassa. La imatgeria fou encarregada a Jordi Grau.

S'estrena aquest mateix any per la Festa Major, amb la primera baixada del Drac de Terrassa des de la seva cova de Sant Llorenç del Munt.

Aquest acte s'instaurés com a punt de partida de la festa gran de la ciutat. En aquella primera edició, el Drac de Terrassa va ser apadrinat per dos congèneres de la seva espècie: El Drac de Vilanova i la Geltrú i el Drac de Sant Pere de Ribes, on les tres bèsties conjuntament amb els Diables de Terrassa i els Diables de Vilanova i la Geltrú van protagonitzar el primer Raval Infernal, on des d'aquell any fins als nostres dies, és l'únic grup de foc que no ha deixat mai de sortir al Raval Infernal.

La institucionalització dins el programa de festa major de “La baixada del Drac de la cova de Sant Llorenç” fa que el drac sigui el protagonista de l’obertura dels actes de les festes. El divendres de Festa Major el Drac baixa de Sant Llorenç per la carretera de Matadepera, per entrar seguidament a l’antic poble de Sant Pere on són obsequiats pel veïnat amb uns bons porrons de vi. Continuen Creu Gran avall fins a arribar a la plaça de la Font Trobada, on espera fer la seva entrada al Raval, a les 8 del vespre per donar inici a la Festa Major.

Les actuacions que li són pròpies a la Festa major de Terrassa:

La Baixada del Drac de Terrassa (de Matadepera a Terrassa)
Raval infernal
Cercavila
Correfoc
Sortida d’ofici.

El Grup del Drac de Terrassa ha participat arreu de Catalunya, Espanya i França: Festes de la Mercè (Barcelona), Múrcia (capital) i Yecla, cloenda dels Jocs Olímpics i inauguració dels Jocs Paralímpics (Barcelona 1992), mostra de teatre al carrer a la ciutat de Pamiers (França), Dragonada-91, Xè aniversari (Terrassa), la Bisbal d'Empordà, Arbúcies, Reus, el Vendrell, Banyoles; Reus, el Vendrell, Banyoles i Tortosa entre altres, participació en el 10è. Aniversari de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Tradicional de Catalunya. També ha actuat en obres de teatre i tallers pirotècnics.

L’any 2003 coincidint amb la primera edició de la Fira Modernista de Terrassa es crea un vestit de protocol. A partir d’aquest moment aquesta vestimenta sortirà al carrer dos cops l’any: per la Fira Modernista i el Diumenge de Festa Major, per acompanyar al seguici municipal encapçalat per l’alcalde als oficis a la catedral de Terrassa i realitzar el posterior ball de plaça.

En definitiva, el Drac de Terrassa s’ha convertit en una figura protocol·lària en la nostra ciutat, ja que és qui obre els actes de Festa Major amb la seva baixada a la ciutat i entrada a plaça i fa els balls de plaça amb música i balls propis tal com marcant els protocols de Festa Major aprovats en ple municipal.

També forma part de la colla del Drac de Terrassa la Cuca Japonesa del Drac de Terrassa. Estrenada l’any 1984 va ser construïda per Jordi i Josep Grau.

L’any 1991 el Grup del Drac de Terrassa va celebrar el seu Xè aniversari amb una dragonada, i va convidar a una vintena de dracs, sent fins al moment la major trobada de foc que ha tingut mai la ciutat de Terrassa.

Durant l'última dècada, el Grup del Drac de Terrassa ha participat de la majoria de les tradicions festives del nostre país i com no de la nostra ciutat. Ha format un grup propi de músics adequats i estables per acompanyar la figura, grup consolidat des de l’any 1996.

La nostra colla, com a promotora de les activitats festives dins del bestiari popular, mai ha deixat d’evolucionar. Per això, el 23 d’abril de 1998 va estrenar el Drac Infantil de Terrassa, amb la finalitat que tots els nens i nenes de la ciutat, també poguessin prendre part de les nostres tradicions, ja des de ben petits.

Des de l’any 2000 fins als nostres dies, el Grup del Drac de Terrassa ha anat millorant, i incorporant un repertori musical per tal de poder donar un ventall més gran d’ofertes de les actuacions. Això es veu clarament en la música de l’acompanyament, on s’estableixen tres formacions estables diferents:

Correfocs: Tabals d’estil tradicional, marcat per tècniques i instruments tradicionals.
Cercaviles: Grallers i Tabals, amb composicions pròpies i tradicionals per l’acompanyament del bestiari
Actes denominats protocol·laris: Formació de Tarotes i un Tabal greu, una altra visió de l’acompanyament del bestiari festiu. Som el primer grup de Catalunya que recupera aquesta tradició del segle XVII.

Les activitats que normalment efectua el Grup del Drac de Terrassa són molt variades però amb el denominador comú del seu caràcter cultural per tal de donar suport al foment de la cultura popular i tradicional. Aquestes activitats es desenvolupen en la mateixa ciutat de Terrassa, però també en altres ciutats de Catalunya, i totes tenen com a missió el manteniment la difusió i de les festes de foc de la Cultura Popular i Tradicional i del patrimoni etnològic català.

Comparteix

Usuari

Per a membres del grup

Twitter